Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Που πηγαίνουν οι δολοφόνοι μπαμπά;


Στην περίπτωση του Γιάννη Καλαμπόκα, του ευλογημένου από τον Μητσοτάκη συμμορίτη δολοφόνου του Νίκου Τεμπονέρα, ο δολοφόνος πηγαίνει σε παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπεύθυνός της.
Δικάζεται πρωτοδίκως σε ισόβια και κατόπιν 2 εφέσεων αποφυλακίζεται το Φλεβάρη του 1998 καθώς του αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και της καλής διαγωγής. Συνήγορος υπεράσπισης του δολοφόνου ο συνήθης Αλέξανδρος Λυκουρέζος.


Τη νύχτα της δολοφονίας, ο Καλαμπόκας δεν ήταν ένας τυχαίος , αυτόκλητος υπερασπιστής της "δημόσιας περιουσίας". Τελούσε ήδη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας και Δημοτικός Σύμβουλος Πατρών και είχε ηγηθεί της ομάδας τραμπούκων, πλαισιωμένης από μερικά ακόμα φασιστικά βλαστάρια που είχαν προβεί σε ανακαταλήψεις σχολείων και σε άσκηση σωματικής βίας εναντίον νεαρών μαθητών που τις ημέρες των διακοπών τους κρατούσαν κλειστά τα σχολεία τους σε έναν αγώνα ενάντια του επαίσχυντου νόμου Κοντογιαννόπουλου. Επιτίθενται στους ανήλικους μαθητές με λοστούς, καδρόνια και αλυσίδες, τους εξωθούν με βία έξω από το χώρο του σχολείου ενώ χαράσσουν με ξυράφι τα χέρια του προέδρου του 15μελούς. Καταλαμβάνουν το σχολείο και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου που συρρέει έξω από το σχολικό συγκρότημα, με ρίψη πετρών και γυαλιών.
Η αστυνομία, αν και καλείται επανειλημμένως, παραμένει σκανδαλωδώς απούσα, αφήνοντας το πλήθος στο έλεος των αφηνιασμένων παρακρατικών.Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ο Καλαμπόκας χτυπά ανηλεώς το Νίκο Τεμπονέρα στο κεφάλι με σιδερολοστό και τον αφήνει κλινικά νεκρό.


Ο Καλαμπόκας, που για μια εβδομάδα διαφεύγει τη σύλληψη ενώ έχει αν αναγνωριστεί από δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες ( καθηγητές και γονείς ) που έσπευσαν σε βοήθεια των μαθητών που λίγα λεπτά πριν είχαν υποστεί ύπουλη επίθεση από τη φασιστική ορδή των τοπικών οργανώσεων, χαίρει της ασυλίας του δικηγόρου Μαρινάκη, μετέπειτα προέδρου της Ν.Δ Αχαϊας ο οποίος και δε διώχθηκε ποτέ για υπόθαλψη εγκληματία.


Στη δίκη, ο Καλαμπόκας και οι συγκατηγορούμενοι του-επίσης στελέχη της ΟΝΝΕΔ- αναλώνονται σε  αντεγκλήσεις ευθυνών και μεταβιβάζουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Χαρακτηριστικό της απώλειας της ψυχραιμίας τους είναι η δήλωση του συγκατηγορούμενου του Καλαμπόκα,Αλέκου Μαραγκού, ότι έδρασαν μετά από εντολές ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για καταστολή των καταλήψεων με ρητή διαταγή την επικυριαρχία των σχολικών κτιρίων. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πέφτουν εξαρχής στα μαλακά.Το κατηγορητήριο έχει εξαιρέσει a priori όλους τους ηθικούς αυτουργούς και στο εδώλιο βρίσκονται μόνο οι φυσικοί δολοφόνοι, τα πρωτοπαλίκαρα της ΟΝΝΕΔ. Εν συνεχεία, οι δικαστές της δίκης-παρωδίας προάγονται ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Πατρών απολαμβάνει θέση Νομάρχη.
Η απούσα από τον τόπο της δολοφονίας αστυνομία, δίνει δυναμικό παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου ξυλοφορτώνοντας ύπουλα μάρτυρες κατηγορίας.


Την επαύριο της δολοφονίας του καθηγητή, οι δυνάμεις καταστολής , καίνε ζωντανά 4 άτομα προκαλώντας με τη ρίψη δακρυγόνων φωτιά στο κτίριο Κάππα Μαρούση, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει με αγανάκτηση για το φασιστικό χτύπημα των μοναρχοφασιστών.


O Yπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος παραιτείται και το βαμμένο με αίμα απολυταρχικό του νομοσχέδιο αποσύρεται.


Η επίσημη πολιτεία "τίμησε" τον δολοφονημένο καθηγητή δίνοντας το όνομά του στο σχολικό συγκρότημα 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Πατρών έξω από το οποίο εξέπνευσε η φωνή του δίκαιου αγώνα καθώς και στον παρακείμενο δρόμο ενώ προνόησε και για την κατασκευή μνημείου με εγκωμιαστική επιγραφή για τη δράση του. Τον ατίμασε ωστόσο, αθωώνοντας τους δολοφόνους του και επιβραβεύοντάς τους με αξιώματα και υπεύθυνες θέσεις σε ληστρικές τράπεζες.
Χαρακτηριστικά εξοργιστική ήταν η προ διετίας κίνηση του νεοεκλεγέντα βουλευτή της Ν.Δ Νίκου Παπαδημάτου, κατά την κοπή της πίττας τοπικών ενώσεων και ενώ παραβρίσκονται γαλάζιοι βουλευτές και επιφανείς πολιτευτές της νεοφασιστικής παράταξης να αφιερώσει ανερυθρίαστα κομμάτι της πίτας στον Καλαμπόκα με τη φράση " η παράταξη δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της, όπως τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα"


Ναι. Οι δολοφόνοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αρχών πηγαίνουν στον επίγειο παράδεισο μπαμπά. Ναι, οι δολοφόνοι των πραιτόρων γίνονται σύμβολα αγώνα καθυπόταξης, μπαμπά.Όχι, δε μου τα έλεγες καλά, μπαμπά. Οι κακοί δεν είναι στη φυλακή, μπαμπά. Όχι μπαμπά, οι φυλακές δε χτίστηκαν για τους εγκληματίες. Οι φυλακές γέμισαν με αγωνιστές μπαμπά και τα καθάρματα περιφέρουν τις βρώμικες ανάσες τους ανάμεσά μας.Έκανες λάθος μπαμπά.


Όχι, η ανάρτηση δεν είναι φόρος τιμής στον Νίκο Τεμπονέρα. Ο καθηγητής κρίθηκε ήδη από την ιστορία ως ένας άνθρωπος που πλήρωσε με τη ζωή του τη φωνή της συνείδησής του που τον κάλεσε σε προστασία των αγωνιζόμενων μαθητών του.Ο Νίκος Τεμπονέρας έγινε άθελά του ήρωας για την εκπαίδευση η θυσία του οποίου αποσόβησε ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον για τη δημόσια παιδεία.
Σε 10 μέρες , δικάζεται ένας ακόμα δολοφόνος και στο πρόσωπό του θα δικαστούν και από το ποινικό δικαστήριο οι ευθύνες του κράτους, ευθύνες που έχουν ήδη καταδικαστεί από τις ανθρώπινες συνειδήσεις. Δεν ξεχνάμε.
Τα γεγονότα του Γενάρη του 1991 τα θυμάμαι ως το πρώτο χαστούκι στον εφηβικό μου ρομαντισμό. Σε κατάληψη σχολικού κτιρίου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της παρακρατικής αλητείας, ο απόηχος των γεγονότων με βρήκε ως μαθήτρια Α'Γυμνασίου να συνειδητοποιώ αργά και επώδυνα ότι η ιστορία κινείται με βία και ότι ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ με λουλούδια και ευχολόγια.

Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.
Μίλαν Κούντερα


Νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου


Μεταξύ άλλων προέβλεπε


-κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών μαθητών
-μείωση αργιών
- γραπτές εξετάσεις στο δημοτικό
-αριθμητική βαθμολογία στο δημοτικό
-σύστημα ποινών για τον έλεγχο της συμπεριφοράς μαθητών που θα επεκτείνεται και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες
-υποχρεωτική ομοιόμορφη εμφάνιση μαθητών ( στολές )
-κατάργηση μαθητικών συμβουλίων και συνελεύσεων
-έπαρση σημαίας και υποχρεωτικό εκκλησιασμό
-πρόσληψη εκπαιδευτικών λειτουργών κατόπιν προφορικής συνέντευξης!!
-κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
-άρση πανεπιστημιακού ασύλου
- περικοπή της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης των ΑΕΙ

9 σχόλια:

dimitris είπε...

ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ!ΑΠΟ ΤΟ''ΔΙΚΟ ΜΑΣ''ΜΠΛΟΚ ΒΑΛΑΝΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ.ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ.ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ''ΘΥΜΙΖΕΙΣ''.ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟ Ε.Τ 3 ΕΙΧΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΦΕΔΡΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ-ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΗ,ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ U.S.A ΚΑΙ ''ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ''ΝΟΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΟΥΣ ΚΟΜΜΑΝΤΟ.ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝΕ ΠΑΛΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΑ''ΠΑΛΙΑ''.

OXΙά είπε...

Να είσαι πάντα γερός.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Δημήτρη

χαρά στα κουράγια σου να βλέπεις τέτοια θεάματα
Παλιά και νέα, δεν είδα καμιά ουσιώδη διαφορά.

ΟΧΙΑ

Δεν αντιλήφθηκα που αναφέρεται το σχόλιό σου.
Όσο θυμάσαι όμως δεν πρόδωσες κανένα.
( για οχιά είσαι κάπως....ροζ:P )

Crux είπε...

Δεν γνώριζα το περιστατικό.Αυτός ο Κοντογιανόπουλος σίγουρα πάντως ήθελε να αντικαταστήσει το σχολείο με αναμορφωτήριο και κέντρο υπακοής και υποταγής.Το άκρον άωτο του φασισμού...

OXΙά είπε...

Ήμουν εκεί, άρα ροζ δεν μπορεί να είμαι. Σου ευχήθηκα να είσαι γερός/ή γιατί θα έρθουν και άλλα παρόμοια και πρέπει να είσαι γερός/η για να τα αντιμετωπίσεις.
Την καλησπέρα μου.

dimitris είπε...

EKEINO ΠOY MOY EKANE''ΕΝΤΥΠΩΣΗ''ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ''ΠΑΙΧΝΙΔΙ''ΒΑΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ''ΛΕΟΝΤΗ''ΤΟΥ ''ΕΦΕΔΡΟΥ''ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ''ΑΝΟΙΧΤΑ''.''ΠΑΛΙΑ''ΕΛΕΓΕΣ ΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ''ΚΑΘΑΡΙΖΕΣ''-ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥ-ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ''ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ''ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Ήμουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Θυμάμαι μόνο κουβάδες με χρωματισμένο μπλε νερό να πέφτουν από γύρω μπαλκόνια και εισαγγελείς με αλυσοπρίονα.Γέλια, χάχανα, χαβαλές. Και εγώ να διαβάζω Τολστόυ βυθισμένη στον παιδικό μου λήθαργο.
Ακούστηκαν φωνές, η είδηση μαθεύτηκε. Η Άννα Καρένινα αυτοκτόνησε πολλές σελίδες πριν κλείσει το βιβλίο.

Γερή δεν ξέρω. Σκληρή με έκαναν.

Το συμπέρανα διαβάζοντάς σε. Σάστισα λίγο.

Καλησπέρα και να είσαι καλά.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Crux

πρέπει να σου ρίχνω κάποια χρονάκια.Ο Κοντογιαννόπουλος είναι ιστορική μορφή πλέον. Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στα σχολεία και τα λουκέτα πλέον πουλάνε σαν τρελά.


dimitris

Ίδια μούρη

Heliotypon είπε...

Δεν είχα ιδέα περί του νομοσχεδίου Κοντογιαννόπουλου! Φασισμός! Ευτυχώς δεν πέρασε...

Powered By Blogger