Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Οι Άγνωστοι-Γνωστοί: Πράξη Τέταρτη




Ο Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά


22/11/1993
O 26χρονος Δημήτρης Ε. Γλυκογιάννης δέχτηκε μια σφαίρα στην κοιλιά από πυροβολισμό που του έριξε ο αστυφύλακας Λυκογιάννης στη Νέα Χαλκηδόνα. Ο νεαρός -κατάδικος για φόνο σε πολυετή κάθειρξη- είχε δραπετεύσει τον Ιανουάριο του ίδιου έτους και έκτοτε η Αστυνομία τον αναζητούσε. Εκείνο το βράδυ, αστυνομικοί του τμήματος Σεπολίων προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν. Ο Γλυκογιάννης προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο, κάνοντας ταυτόχρονα μια «ύποπτη κίνηση». Ο αστυφύλακας Λυκογιάννης εξέλαβε την κίνηση του διωκόμενου ως προσπάθεια να τραβήξει πιστόλι και πυροβόλησε, πετυχαίνοντας τον κατάδικο στην κοιλιά. Ο Γλυκογιάννης επέζησε. Αργότερα αποδείχτηκε ότι δεν οπλοφορούσε.

10/01/1994
O αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες πισώπλατα τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε εξακρίβωση στοιχείων και τράπηκε σε φυγή. Ο 28χρονος νέος έκανε τη νυχτερινή βόλτα του στην ερημιά του Μοσχάτου, όταν βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε εποχούμενους οπλοφόρους με πολιτικά που ζήτησαν τα στοιχεία του. Τρομοκρατημένος το έβαλε στα πόδια για να δεχτεί πισώπλατα τέσσερις σφαίρες από τον αρχιφύλακα Ευάγγελο Λαγογιάννη. Αντιμέτωπη με το γεγονός ότι ο αδικοσκοτωμένος δε βαρυνόταν με το παραμικρό αδίκημα, η ηγεσία της αστυνομίας φρόντισε να διαρρεύσει ότι το θύμα «είχε ψυχολογικά προβλήματα».Ο αστυνομικός που κατηγορήθηκε για «ανθρωποκτονία από πρόθεση καθ’υπέρβασιν των ορίων άμυνας» ισχυρίστηκε ότι το θύμα του επιτέθηκε με μαχαίρι, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν αυτόπτη μάρτυρα ενώ οι εφημερίδες της εποχής μιλούν για «εν ψυχρώ δολοφονία»( Τον  Θοδωρή τον θυμάμαι. Μου έμαθε να κρατώ την κιθάρα, να τη γραντζουνάω, τις πρώτες νότες. Ιδιαίτερος και ευαίσθητος ήταν. Τρελός όμως όχι )
20/02/1994
Στο χωριό Δαλαμανάρα Άργους, αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε Αλβανό μετανάστη στη διάρκεια συμπλοκής σε πορτοκαλεώνα. Πλήρωμα περιπολικού ερευνούσε για λαθρομετανάστες στην περιοχή, όταν είδε δύο από αυτούς να τρέχουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο ένας από τους Αλβανούς γύρισε πίσω, έβγαλε ένα μαχαίρι και όρμησε πάνω τους. Ο αστυνομικός Αντώνης Μεζίνης τράβηξε το υπηρεσιακό του πιστόλι και πυροβόλησε μία φορά στο κεφάλι τον Αλβανό, που έπεσε νεκρός.
25/02/1995 
Επεισόδιο με θύμα νεαρό Αλβανό συνέβη στην αγροτική περιοχή Κρανιές της Φλώρινας Ομάδα αστυνομικών του αποσπάσματος Ψαράδων Φλώρινας είχε στήσει ενέδρα σε Αλβανούς μετανάστες. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου σε 18 μετανάστες, ο 18χρονος Άλμπερτ Κούκα έπεσε χτυπημένος θανάσιμα από το περίστροφο ενός αστυνομικού, του Σωκράτη Παπαδόπουλου.
14/01/1996
Ο 40χρονος μουσουλμάνος Λουτφή Οσμαντζέ από την Ξάνθη συνελήφθη μεθυσμένος στο Βύρωνα και μεταφέρθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το πρωί με εμετούς και πόνους στο στομάχι, δεν νοσηλεύτηκε, ο εισαγγελέας κατόπιν διατάσσει την κράτησή του και το επόμενο βράδυ τον ανακαλύπτουν νεκρό. Ο ιατροδικαστής Μ. Νόνας διαπίστωσε ότι ο θάνατός του προήλθε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια ξυλοδαρμού του και η έκθεση αυτοψίας ανέφερε πως έφερε ίχνη ξυλοδαρμού στο κεφάλι και το πρόσωπο.


20/01/1996
Σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα κατά Αλβανών στη Σκάλα Ωρωπού, ο αστυνομικός Διονύσης Καρακαϊδός σκοτώνει έναν Αλβανό μετανάστη. Το όπλο του αστυνομικού «εκπυρσοκροτεί» κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του υπόπτου.
Φεβρουάριος 1996
Θάνατος άγνωστης μετανάστριας από σφαίρα αστυνομικού.
Φεβρουάριος 1996
Πάνοπλοι αστυνομικοί πραγματοποιούν έφοδο σε καταυλισμό Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο με δηλωμένο σκοπό την ανεύρεση πέντε ανδρών καταζητούμενων για ποινικά αδικήματα. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων έσκισαν σκηνές, απείλησαν με πιστόλια, έβρισαν και χτύπησαν Τσιγγάνους που τους είχαν βάλει να πέσουν μπρούμυτα.
27/03/1996
Ο 37χρονος αστυφύλακας Κ. Παπαδόπουλος πυροβόλησε την 30χρονη φίλη του και μετά αυτοκτόνησε.
03/04/1996
Δύο αστυνομικοί, εκτελώντας υπηρεσία, ενεπλάκησαν σε σοβαρό επεισόδιο, στη Μαγουλέζα - Αττικής, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε χρήση του όπλου από τον έναν, που είχε ως συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό ενός ιδιώτη.


06/04/1996
 Δολοφονείται στη Νίκαια από αστυνομικούς ο 25χρονος Αποστόλης Κεραμιδάς όταν καταδιώχθηκε από τους τελευταίους ενώ επιχειρούσε να ληστέψει σούπερ μάρκετ.
05/06/1996
Ο 26χρονος αστυφύλακας Ηρακλής Νικολόπουλος δολοφόνησε τον Γιώργο Φραγκογιάννη, 37 χρόνων, και τραυμάτισε τον Θεμιστοκλή Καλαποθαράκο, 33 χρόνων, σε νυχτερινό κέντρο του Π. Φαλήρου. «Το 'χα πάρει απόφαση εδώ και ένα χρόνο να τους πυροβολήσω», είπε στους συναδέλφους του όταν συνελήφθη. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια.Το Φεβρουάριο είχε πάρει αναρρωτική άδεια αορίστου διάρκειας καθώς παρουσίασε «ψυχολογικά προβλήματα και συνεχόμενη συναισθηματική διαταραχή». Στις αρχές Νοεμβρίου οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου δήλωσε πως «είχε αποστολή να καθαρίσει την κοινωνία». Καταδικάστηκε σε ισόβια.
14/06/1996
 Για δύο... καρπούζια, ο 58χρονος αγροφύλακας Αθανάσιος Μάτος δολοφόνησε τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι στο χωριό Αργυροπούλι της Λάρισας, πυροβολώντας τον με 32άρι περίστροφο στο στήθος.
23/06/1996
Δολοφονείται ο 29χρονος αναρχικός Χριστόφορος Μαρίνος από τις ειδικές δυνάμεις στην καμπίνα 53 του πλοίου «Πήγασος». Εκτελείται από δυνάμεις των ΕΚΑΜ και της αντιτρομοκρατικής με μια σφαίρα στο κεφάλι ενώ οι αρχές διαρρέουν το σενάριο της αυτοκτονίας.

26/06/1996 
Αστυφύλακας στα Γιάννενα σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε.



7 σχόλια:

tsaousa είπε...

Μιλάμε για πόρωση!
Επί των επάλξεων, πάντα, ε;

dimitris είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ''ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΑΣ''ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΚΡΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΑΙΜΑΤΟΣ-ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΕΩΝ.ΜΙΑΣ ΚΑΙ ''ΠΙΑΣΑΜΕ''ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ''ΕΓΡΑΨΑ'' ΚΑΙ ΣΤΗΝ tsaousa ''ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ''ΧΩΡΟ''ΤΩΝ ''ΖΟΜΠΙ''.ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ''ΟΛΟΙ''ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.

tsaousa είπε...

Για να εξηγούμαι, εγώ δεν ενόησα ότ δεν είναι καλά που επιμένει.

@Dimitris, ζόμπι, ε;

dimitris είπε...

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ''ΣΚΕΦΤΕΣΕ''ΟΠΩΣ ΤΟ ''ΣΚΕΦΤΕΣΕ''ΝΑ ΣΟΥ ΒΓΕΙ.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

tsaousa
Και το άφησα και ημιτελές η τεμπέλα. Του χρόνου!
Πρέπει να δείχνω λίγο ψυχάκι, το αναγνωρίζω:D

dimitris
Να είσαι καλά. Από τους χώρους προτιμώ τα κινήματα.

Τις ευχές μου να πάθετε να καλύτερα.
Αμφότερα τα ζόμπι:P

( με ολίγη καθυστέρηση αλλά τελώ υπό αποτοξίνωση )

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

Οποιος ξέρει κάτι παραπάνω, καλό είναι να το συμπληρώνει

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Πειρατή, είναι τόσα πολλά που φοβάμαι ότι πλέον δε μπορούν καν να καταγραφούν. Τα περισσότερα δε χάνονται κάπου στον Έβρο ή στο Αιγαίο.

Σου έκλεψα τη Μπατσοκ-φωτό.

Powered By Blogger