Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Red-ίκολο

Δριμύτατο κατηγορώ κατά της Ελλάδας εξαπολύει λεπτομερής ευρωπαϊκή έκθεση στην οποία διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα συστηματικά απελαύνει παράνομα αλλοδαπούς στην Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, καθώς οι εν λόγω αλλοδαποί είναι αιτούντες άσυλο και έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Η εν λόγω έρευνα εκπονήθηκε από εκπροσώπους του Νορβηγικού Οργανισμού για τους Αιτούντες Άσυλο, της Νορβηγικής Επιτροπής Ελσίνκι και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αίτημα, με στόχο να ερευνηθούν οι παράνομες απελάσεις αλλοδαπών στην Τουρκία και οι συναφείς
παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττει η Ελλάδα κατ’ επανάληψη.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση οι ειδικοί συγκεντρώνουν μαρτυρίες μεταναστών οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο και για το λόγο αυτό απολάμβαναν της προστασίας του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η ελληνική αστυνομίαπαραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις – επαναπροωθεί συστηματικά τους αλλοδαπούς από την Ελλάδα στην Τουρκία, εξαναγκάζοντας τους να περάσουν το ποτάμι μέσα σε ξυλόβαρκες, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που εκδιώκονται στην Τουρκία περιλαμβάνονται άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας, πρόσφυγες οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, καθώς η Τουρκία δεν παρέχει καμία προστασία στους αιτούντες άσυλο. 

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων είναι συγκλονιστικές: «Ένα βράδυ μετά το φαγητό οι αστυνομικοί πήραν 150 άτομα και μας έβαλαν σε λεωφορεία. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με κλομπ και στρατιώτες με αυτόματα όπλα. Μας έλεγαν να κοιτάζουμε κάτω και να μη μιλάμε μεταξύ μας. Το λεωφορείο κινήθηκε σε έναν χωματόδρομο για περίπου μία ώρα. Κάποια στιγμή σταμάτησε σε ένα σημείο με δέντρα δίπλα στο ποτάμι. Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες ήλεγξαν την περιοχή για αρκετή ώρα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με νοήματα. Όταν βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν κανείς στην άλλη πλευρά του ποταμού άρχισαν να βάζουν τους κρατουμένους σε μία μεγάλη ξύλινη βάρκα» διηγείται ο Αχμέτ στους ερευνητές.

«Όταν οι κρατούμενοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο να απελαθούν στην Τουρκία άρχισαν να κλαίνε και να φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πάνε εκεί γιατί η Τουρκία θα τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους όπου κινδύνευε η ζωή τους. Τους είπα κι εγώ το ίδιο. Οι πρόσφυγες που επιχείρησαν να αντισταθούν χτυπήθηκαν άσχημα. Στη βάρκα επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Ο ένας κρατούσε το πηδάλιο και ο άλλος μάς σημάδευε με ένα πιστόλι. Έτσι βρεθήκαμε στην τουρκική πλευρά. Ξαφνικά εμφανίστηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες και μας συνέλαβαν», θυμάται.

«Υποστηρίζουµε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθµό ώστε να µην είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του προσφυγικού και ανθρωπιστικού δικαίου, εφόσον επιστρέφουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο», καταλήγουν οι επιστήμονες στην έκθεση, προκαλώντας σοκ με τα στοιχεία που δημοσιεύουν.

Η επιτροπή ολοκληρώνει την έρευνα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει ρητά τις κατασταλτικές πολιτικές της Ελλάδας σε σχέση µε τις παράνοµες απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Παράλληλα δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα εθνικό σύστηµα ασύλου που θα βασίζεται στην πλήρη διασφάλιση του δικαιώµατος να ζητά κανείς άσυλο και να απολαµβάνει προστασίας καθώς και της δυνατότητας να ασκεί αποτελεσµατική προσφυγή έναντι οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης.





διαβάστηκε ζούλα με να ανοίξω


Same Day, Different Shit...









Την ίδια στιγμή









Πρωτιά στη Διάκριση εναντίον των Ρομά για την Ελλάδα








Πρώτη στην Ευρώπη έρχεται η Ελλάδα στις διακρίσεις αναφορικά με τους Ρομά. Η έκθεση που συνέταξε το Εθνικό Παρατηρητήριο του Ρατσισμού (HLHR-KEMO / i-RED) στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (FRA), καταδεικνύει πως η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε στην οποία οι Ρομά βιώνουν τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον τομέα της στέγασης σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο κράτος-μέλος τα τελευταία πέντε χρόνια (32%).

Επίσης, στην Ελλάδα, μόλις ένα ποσοστό 13% των Ρομά γνωρίζουν ότι υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις κατά τη μίσθωση ή αγορά διαμερίσματος.

Η έκθεση καταδεικνύει τον «επίμονο φαύλο κύκλο στερεοτύπων, κρατικής αδράνειας και τοπικής εχθρότητας», που αναπαράγει την περιθωριοποίηση των Ρομά. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διενέργησε πρόγραμμα 9.000 δανείων ύψους έως και 60.000 ευρώ, η αποτελεσματική υλοποίηση τους προσέκρουσε σε αδυναμίες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και σε προβλήματα διαφθοράς.
Ο κ. Μίλτος Παύλου, διευθυντής του i-RED -Institute for Rights Equality & Diversity και του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας HLHR-KEMO, μίλησε στο tvxs για τα συμπεράσματα της έρευνας. Όπως μας είπε, το πρόγραμμα δανείων το οποίο χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό και η υλοποίηση του έχει ανατεθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση απέτυχε, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υλοποιήσει ένα τέτοιο εξαιρετικά δαπανηρό πρόγραμμα δανείων.

Γιατί απέτυχε το πρόγραμμα;

Ο Κ.Παύλου εξηγεί ότι το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους Ρομά που είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη, όμως τελικά έδωσε κάποια βοήθεια σε αυτούς με τα λιγότερα προβλήματα. Όπως τονίζει, δεν φτάνει η παροχή δανείων αλλά χρειάζεται η σωστή διερεύνηση των αναγκών των Ρομά. Χαρακτηριστική αδυναμία του προγράμματος ήταν ο λανθασμένος στεγαστικός τύπος που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν ο κατάλληλος για τις οικογένειες των Ρομά που έχουν ανάγκη μίας εκτεταμένης οικογενειακής δομής και άρα χώρων που να εξασφαλίζουν την ομαδική ζωή. Πολύ εύστοχα ο κ.Παύλου επισημαίνει ότι η στέγαση βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την απασχόληση και την εκπαίδευση. Συνεπώς, άνθρωποι που δουλεύουν μέρα-νύχτα, χρειάζονται παππούδες και γονείς για να προσέχουν τα παιδιά.

Επίσης, το πρόγραμμα είχε στόχο να βοηθήσει οικογένειες να φύγουν από τους καταυλισμούς. Ο κ.Παύλου μας εξηγεί ότι πρώτον, τα 9.000 δάνεια ήταν λίγα για τις οικιστικές ανάγκες των Αθίγγανων. Δεύτερον, ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την προσαρμογή των ανθρώπων που μετακινούνται από την παράγκα σε διαμέρισμα. Ο απλούστερος λόγος είναι η αύξηση του κόστους ζωής.

Η μόνη περίπτωση που οι Ρομά επωφελήθηκαν, ήταν στο Δήμο της Αγίας Βαρβάρας διότι εκεί βοήθησε η πολύχρονη διαμονή, η ιδιοκτησία γης καθώς και το γεγονός ότι ζούσαν ήδη σε διαμερίσματα.

Ποιοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα;

Αυτοί που ρωτήθηκαν είναι οι Αθίγγανοι που ζουν στα διαμερίσματα και φαντασθείτε τι γίνεται με αυτούς που ζουν στις παράγκες! Τέλος, ο κ.Παύλου τονίζει ότι βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη βασικής πρόσβασης των καταυλισμών σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Σύμφωνα με την έκθεση, μοιάζει να λειτουργεί την ίδια στιγμή ως το αποτέλεσμα αλλά και τη δικαιολόγηση του κοινωνικό-χωρικού τους διαχωρισμού. Έτσι, οι συνέπειες της περιθωριοποίησης τους (δυσμενείς συνθήκες δημόσιας υγιεινής) μετατρέπονται σε δικαιολογίες – και σε νομιμοποιητικά επιχειρήματα – για το διαρκή τους διαχωρισμό και αποκλεισμό σε ένα επίμονο φαύλο κύκλο στερεοτύπων, κρατικής αδράνειας και τοπικής εχθρότητας.

Επίσης, οι αθίγγανοι αντιμετώπισαν πολλές εξώσεις που συνδέονται με γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ανέγερση ενός νέου σταδίου ποδοσφαιρικής ομάδας ή η ανακήρυξη μιας πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η έκθεση καταλήγει ως εξής: «Ο πολυετής ακραίος κοινωνικό-χωρικός φυλετικός διαχωρισμός των Ρομά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά εδραιωμένης πραγματικότητας».


επίσης από το www.tvxs.gr












Μετανάστευσε και ο Ξένιος Δίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger