Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ανακυκλώνεται η αγάπη;

Αν η αγάπη δεν πεθαίνει, τότε σίγουρα ανακυκλώνεται



( από το http://www.deviantart.com )


Σήμερα, έπεσε στα χέρια μου το περιοδικό "Κ" της "Καθημερινής". Ξεφυλλίζοντάς το έπεσα πάνω σε ένα δημοσίευμα με τίτλο "Shopping Αλληλεγγύης" που αφορούσε σε ένα αφιέρωμα σε charity shops που λειτουργούν στην Αθήνα.
Η αλήθεια είναι ότι με διακατέχει μια καχυποψία σχετικά με τις επώνυμες φιλανθρωπικές κινήσεις και το διάβασα με έντονο σκεπτικισμό, σκεπτικισμός που οφείλεται σε προσωπικές εμπειρίες σχετικά με τη διαχείριση των δωρεών ευαίσθητων ανθρώπων από επιτήδειους σφετεριστές της ευαισθησίας αυτής.Με έντονες τις μνήμες από το πλιάτσικο που έγινε στην οικονομική και λοιπή υλική βοήθεια που εστάλη στις πληγείσες από τις πυρκαϊές περιοχές το 2007, με αποτέλεσμα αντικείμενα με εμφανή υλική αξία να καταλήγουν σε αναίσθητους υπανθρώπους και σε κοράκια που έπεσαν με λύσσα να εκμεταλλευθούν όσους είδαν τις ζωές τους να κατεδαφίζονται, με νωπές τις μνήμες από τη ΜΗ διάθεση της βοήθειας σε τρόφιμα στις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού που πριν λίγα χρόνια χτυπήθηκαν από φονικό τσουνάμι, θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις είναι άμεσα και προσωπικά, χωρίς την ανάγκη διαμεσολαβητών, ανθρώπους που γνωρίζεις ότι έχουν ανάγκη.
Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να γνωρίζεις τέτοιους ανθρώπους, ειδικά στα αχανή και απρόσωπα αστικά κέντρα και πιθανόν να έρχεσαι και σε δύσκολη θέση εμφανιζόμενος ως "φιλάνθρωπος δωρητής" και καθώς οι έχοντες πραγματική ανάγκη είναι άνθρωποι που έχουν την Αξιοπρέπεια- με Α κεφαλαίο - ως σημαία τους , ίσως να αξίζει τον κόπο μια προσωπική έρευνα στα παρακάτω.


Οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο της Καθημερινής και από μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο.


ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΓΑΤΟΣ
Ιπποκράτους 142
 6979178257


Η εμπνεύστρια της ιδέας συγκεντρώνει από δωρητές, όλα τα αντικείμενα που δε χρειάζονται πλέον και αφού περάσουν από επαγγελματικό καθαρισμό, πωλούνται έναντι συμβολικής αμοιβής ( 20 λεπτά για ένα παιδικό DVD, 30 λεπτά για ένα παιχνίδι, παιδικά ρούχα με 3 ευρώ κ.ο.κ ).
Έξω από το κατάστημα υπάρχει πάντα μια κούτα με αντικείμενα που δωρίζονται, αφού η φιλοσοφία της εμπνεύστριας συμπυκνώνεται στο «τίποτα, ακόμα και το πιο ευτελές για κάποιους, δε θα καταλήξει στα σκουπίδια»
Το «μαγαζί» πλαισιώνεται από ένα αυτοσχέδιο μπαρ στο οποίο τρατάρει τους επισκέπτες καφέ ή μπύρα.
Ο Πράσινος Γάτος κάνει πολύ συχνά αποστολές ρούχων και βιβλίων στο Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων «Η Κλίμακα», στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αθηναίων, στο Γηροκομείο Αθηνών, στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, στην ένωση πολυτέκνων «Ο Θεόφιλος»
Κάθε χρόνο οι Αθηναίοι πετούν από τις ντουλάπες τους περίπου 100.000 τόνους παλαιών ρούχων, λευκών ειδών και υφασμάτων... Οι 80.000 καταλήγουν στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Κάπως έτσι, λίγους μήνες αργότερα, ο «Πράσινος Γάτος» στον αριθμό 142 της οδού Ιπποκράτους ήταν γεγονός... Είναι το μαγαζί της ουσιαστικής ανακύκλωσης, εκεί όπου κάποιος μπορεί να πουλήσει έναντι συμβολικού αντίτιμου ό,τι δεν του χρειάζεται ή, αντίστοιχα, να αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές ό,τι του είναι αναγκαίο. 
« Ακόμα και αν δεν μπορούμε να τα εκθέσουμε στο μαγαζί, θα δωρίσουμε τα πράγματα που μας δίνει ο κόσμος σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτές τις μέρες ετοιμάζουμε ένα μεγάλο “πακέτο” με ρούχα για την οργάνωση Κλίμακα». Λύση έχει βρεθεί και για τα ρούχα που είναι σε πολύ κακή κατάσταση. «Είμαστε σε συνεργασία με μια βιοτεχνία στα Καμίνια που φτιάχνει στουπιά από ανακυκλωμένα υφάσματα».
Το νέο project του Γάτου λέγεται «γυαλιά οράσεως». «Τώρα συγκεντρώνουμε παλιά ζευγάρια γυαλιών οράσεως, τα οποία θα χαριστούν σε άστεγους της πόλης. Οσοι έχουν στο συρτάρι τους, παρακαλώ να τα φέρουν!» λέει η κ. Φιλέρη.»
( από δημοσίευση της Καθημερινής πριν ενάμιση χρόνο, οπότε και γεννήθηκε η ιδέα )


ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΡΙ
Φειδίου 14-16
210-3816886


Συγκρεντρώνονται τα πάντα εκτός από τρόφιμα, μεταχειρισμένα ρούχα ή παπούτσια.
Με τα έσοδά του ενισχύονται τα προγράμματα του ελληνικού καραβανιού Αλληλεγγύης που στηρίζει παιδιά ορφανά από πολέμους και φυσικές καταστροφές.( Κόσοβο, Βοσνία, Λίβανο, Σερβία, Παλαιστίνη, Σρι Λάνκα , Γάζα ) ενώ το νέο πρόγραμμα αφορά την Ουγκάντα , όπου πολλά παιδιά πεθαίνουν από Aids.
Το Δεύτερο Χέρι το τρέχουν εθελοντικά 3 γυναίκες, Η Όλγα από την Ουκρανία, η Μαρία από την Ελλάδα και η Ζόρα από τη Βοσνία.
Λειτουργεί τα τελευταία 7 χρόνια.


ΠΥΞΙΔΑ ΖΩΗΣ
 Χαροκόπου 30, Καλλιθέα
 210- 9568471


Από το 2000 οκτώ άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, με τη στήριξη της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, εκθέτουν τις χειροποίητες κατασκευές τους ( από στολίδια , κεριά και ημερολόγια μέχρι αλουμινένιες κατασκευές και κοσμήματα ) στην «Πυξίδα» Τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται και σε εμπορικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη και το Παιδικό Μουσείο. Τα έσοδα μοιράζονται σε ψυχικά πάσχοντες οι οποίοι και συμμετέχουν ενεργά στις λήψεις αποφάσεων, σε παραγγελίες και αγορές πρώτων υλών. Οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι σε αυτά τα σχεδόν 10 χρόνια λειτουργείας, άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα όχι μόνο χειραφετήθηκαν οικονομικά αλλά είδαν την ψυχική τους υγεία-μέσω αυτής της κοινωνικοποίησης και της άτυπης επαγγελματικής απασχόλησης- να βελτιώνεται δίχως σημάδια υποτροπής.


ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
Σόλωνος 140
210-3818300


Οργανώνονται παζάρια με σκοπό την ψυχοκοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ως λειτουργικό υποκατάστατο φαρμακευτικής αγωγής.

4 σχόλια:

tiktos είπε...

Καταπληκτική ιδέα.
Επίσης:
http://kommatoskyla.blogspot.com/2009/12/blog-post_16.html

Garcia είπε...

μπραβο!
πολυ χρησιμα τα οσα αναδημοσιευσες.

συμφωνω βεβαια οτι το καλυτερο ειναι να δινεις βοηθεια χωρις μεσολαβητες.

αλλα αυτο που μ' εξοργιζει ειναι οταν ακουω για πολυεθνικες και μη εταιρεις, που αυτες τις μερες θελοντας να αυξησουν τις πωλησεις τους, αλλα βρε αδερφε θελουν ομως και να δειξουν και το την "ευαισθησια" τους, μας καλουν να αγορασουμε τα προιοντα τους λεγοντας μας οτι ενα μερος θα πανε σε φιλανθρωπικα ιδρυματα.


εχουμε και λεμε:
-αγοραστε ενα γευμα απ' τα Goodys και αν δωσετε κατιτις παραπανω θα παρετε και ενα αρκουδακι και θα ενυσχυσετε (εκτος απ' το ταμειο της Vivartia του Βγενοπουλου) το ταδε ιδρυμα...
(εχουν επιστρατευσει και τον ΑΠΟΛΥΤΟ ελληνα star, Σακη Ρουβα στην προσπαθεια αυτη)


- αγοραστε μια σκουπα miele...klp klp

- και φετος μη ξεχασετε να κανετε τις αγορες σας με τη mastercard διοτι ενα μερος των χρηματων...κλπ κλπ

καπιταλισμος με ευαισθησιες (ειδικα αυτες τις "αγιες" μερες)


xxxx

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω επισκεφτεί τον Πράσινο Γάτο, και είναι καταπληκτικό μαγαζί! (Άσε που ΟΝΤΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ, ακόμα και μέσα από το χώρο του...)

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

tiktos
thanks για το link, πολύ ευαίσθητο το κείμενο
---------------------------
Άγνωστε
να είσαι καλά για το feedback
--------------------------
Konstantine
βάλε και τα ευχετήρια σουμουσού και τις επώνυμες δωρεές του κάθε λαμόγιου επιχειρηματία. Η φιλανθρωπία για αυτό το είδος ανθρώπου μεταφράζεται ως ευκαιρία για φοροαπαλλαγή.
Για να μην πιάσω την πρέσβειρα Βαρδινογιάννη, την άλλη την ανεκδιήγητη καιροσκόπο κυρία Κυριακού..δεν περιγράφω άλλο, φόρτωσα ήδη

Powered By Blogger