Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Πατρίς- Θρησκεία-Οικογένεια
Στο εδώλιο του δικαστηρίου οδηγείται την Πέμπτη η ακτιβίστρια Ιωάννα Δρόσου επειδή κατήγγειλε την κακοποίηση γειτόνισσάς της από τον «σύντροφό» της. Η κ. Δρόσου μιλά στο tvxs για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας που αναδεικνύουν ένα ευρύτερο θέμα σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Η ίδια η κακοποιηθείσα κοπέλα δεν έχει καταθέσει εναντίον του δράστη.

Όπως καταγγέλλει η ίδια η κ. Δρόσου αλλά και φεμινιστικές οργανώσεις η αστυνομία δεν την προστάτεψε αλλά κατεύθυνε τον δράστη να υποβάλλει μήνυση εναντίον της με αποτέλεσμα να συλληφθεί και η ίδια και να οδηγηθεί σιδηροδέσμια στον ανακριτή.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου η Ιωάννα Δρόσου δικάζεται για «διατάραξη οικογενειακής ειρήνης» παρά το γεγονός ότι μετά τη διαμαρτυρία της για τον ξυλοδαρμό που λάμβανε χώρα στο διπλανό διαμέρισμα, ο δράστης επιχείρησε να εισβάλλει βρίζοντας και απειλώντας την και στο δικό της σπίτι σπάζοντας την πόρτα και την μπαλκονόπορτά της.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αστυνομίας οι φεμινιστικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τη σύλληψη της Δρόσου και υπενθυμίζουν τα άρθρα του εγχειριδίου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Απρίλιος 2005) για την «αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Συγκεκριμένα από το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης δεν τηρήθηκαν οι παρακάτω κανονισμοί:

Άμεση ανταπόκριση
Με την άφιξη του θύματος στο Αστυνομικό Τμήμα ή την τηλεφωνική καταγγελία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, οι αστυνομικοί οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στο χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης». Οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Ασφάλεια και προστασία του θύματος
Πρώτιστο καθήκον του αστυνομικού είναι η ασφάλεια και η προστασία του θύματος. Όταν απειλείται η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η υγεία του θύματος, επιβάλλεται άμεση αστυνομική επέμβαση». Το θύμα ούτε που το αναζήτησε η αστυνομία, όταν έφθασε μετά από ώρες, και φυσικά το κακοποιημένο θύμα δεν κατέθεσε, προφανώς από φόβο.

Ενημέρωση των γειτόνων για την κατάσταση, τους οποίους μπορεί να παρακαλέσει να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία, μόλις αντιληφθούν ότι το θύμα κινδυνεύει
Η αστυνομία όχι μόνο δεν παρακάλεσε τους γείτονες να τηλεφωνήσουν, αλλά συνέλαβε την Ιωάννα Δρόσου που κατάγγειλε το περιστατικό, δεχόμενη ότι η καταγγελία της αποτελούσε «διατάραξη οικιακής ειρήνης» του δράστη.
Η επανειλημμένη διατάραξη της οικιακής ειρήνης των γειτόνων του δράστη με την συχνή κακοποίηση γυναικών που έρχονταν στο σπίτι του, δεν απασχόλησε την αστυνομία, όπως επίσης και η σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου θύματος αλλά και των άλλων θυμάτων στο παρελθόν.

Δηλώσεις συμπαράστασης

Την υποστήριξή τους στην Ιωάννα Δρόσου δηλώνουν με ανακοινώσεις τους η Losotras-Ομάδα Αποδόμησης Φύλου, η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), η Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, η Ομάδα «Στην Πρίζα», η Νεολαία ΣΥΝ, η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, η Ψ-Πόλις, το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, το Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Οικολόγων-Πρασίνων και η Ένωση Αφρικανών Γυναικών. 


Μετά την παραπομπή σε δίκη του Δημήτρη Παρσάνογλου, επειδή αντέδρασε σε βασανισμό συνανθρώπου του στο κέντρο της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία ποινικοποιεί την αυθόρμητη αντίδραση μιας γυναίκας στην κακοποίηση της γειτόνισσάς της από το σύντροφό της.
Σε μια κοινωνία που χλευάζεται επειδή έχει χάσει τους συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ των μελών της, το να απεμπολείς τον εσωστρεφή σου ναρκισσισμό, θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Η Ελληνική Αστυνομία βιώνει μέρες πλήρους νομικής εκτροπής με δεδομένο ότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως.


Αν δεν είσαι μαζοποιημένο πρόβατο, ευνουχισμένο από κάθε ευαισθησία, ενοχλείς και θα το πληρώσεις.


Οι ίδιοι που επικαλούνται  την  "ενδοοικογενειακή γαλήνη" ωστόσο, δε διστάζουν στο όνομά της, να αθωώσουν ουσιαστικά  τους δολοφόνους ενός εφήβου στα Χανιά, αναγνωρίζοντας ως μόνο έγκλημά τους τη διατάραξη αυτής.


Διαμαρτύρεται η Αντιρατσιστική Κίνηση Ρεθύμνου για την απόφαση του εφετείου Χανίων που αθωώνει τρεις κατηγορούμενους για το φόνο του 17χρονου Εντισόν Γιαχάι την Πρωτοχρονιά του 2006.

Όπως καταγγέλλει η Κίνηση, «λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη φυσική δολοφονία του νέου παιδιού, συντελείται και η δεύτερη, ηθική αυτή τη φορά, δολοφονία του. Παρά την εισήγηση του εισαγγελέα για επιβολή της ίδιας ποινής που είχε επιβληθεί πρωτόδικα, η ψήφος των δικαστών μειοψήφησε και τρεις από τους έξι κατηγορούμενους αθωώνονται για τη συνέργειά τους στο έγκλημα, και οι ποινές κάθειρξης 10 έως 14 χρόνων μετατρέπονται σε οκτάμηνη φυλάκιση με πενταετή αναστολή, απλά και μόνο για διατάραξη οικιακής ειρήνης».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Μας εκπλήσσει το πώς είναι δυνατόν να ξεφεύγουν οι άνθρωποι που κινήθηκαν σαν εγκληματική συμμορία και μπήκαν στο σπίτι του παιδιού με σκοπό να σκοτώσουν, σα να ήταν αμέτοχοι στο έγκλημα.

Μας εξοργίζουν οι παραλείψεις της αστυνομίας, που είχαν αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία και επιτρέπουν στους «αθώους» να ισχυρίζονται ότι δεν ανέβηκαν καν στο σπίτι, παρά τη μαρτυρία του δεύτερου παθόντα, πατέρα του παιδιού, πώς ήταν αυτοί οι ίδιοι που κράταγαν το παιδί του για να το μαχαιρώσει 17 φορές ο φυσικός αυτουργός.

Μας ενοχλούν πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που, αναφερόμενα στη δίκη στο εφετείο, αναπαράγουν μονομερώς τους ισχυρισμούς των κακούργων, που μασκαρεύουν το ρατσιστικό τους μένος μιλώντας για δήθεν ανάμειξη του Εντισόν σε μικροεπεισόδια και προκλητική συμπεριφορά, όταν υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που μαρτυρούν το αντίθετο!

Φρίττουμε στην ιδέα ότι τα κροκοδείλια δάκρυα και ισχυρισμοί τους, πως τάχα δε φαντάζονταν πως θα συνέβαινε το κακό, φαίνονται πειστικοί σε ενόρκους που τους αθωώνουν, όταν είναι γνωστοί για τη ρατσιστική δράση τους στη φασιστική συμμορία ΟΕΡ.

Απελπιζόμαστε όταν το δικαστήριο στηρίζεται σε «αντιφάσεις» που οφείλονται στην ανεπαρκή μετάφραση που κάνει κάποιος τυχαίος, περαστικός, χωρίς να έχει την παραμικρή επάρκεια. Δίκαιη δίκη δε μπορεί να γίνει αν άλλα ερωτώνται, άλλα μεταφράζονται, άλλα απαντώνται και άλλα μεταφράζονται πάλι.

Αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου αυτού, γιατί ξέρουμε ότι όταν η φασιστική απειλή μένει ατιμώρητη, όταν σήμερα δολοφονεί μετανάστες, αύριο θα επιτίθεται σε κάθε εργαζόμενο, κάθε αγωνιζόμενο, κάθε ένα που τολμάει να σηκώσει το ανάστημά του όταν απειλούνται ακόμα και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένα έτος από τη δολοφονία και του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές της οικογένειας για να μην περάσει το άδικο. Η τιμωρία μόνο του φυσικού αυτουργού και των βασανιστών του πατέρα του Εντισόν δε μας καλύπτει. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, όλο τον κόσμο να φωνάξει μαζί μας. Να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Να μην περάσει η αδικία. Καμία ανοχή στο ρατσισμό».2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ !
ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΕΣΚΟΥΖΕ...'Α΄ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΑΛΗΤΗ!'
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ(ΔΙΧΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ)

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Χέστηκε. Και το χειρότερο είναι ότι αφοδεύει πάνω μας

Powered By Blogger