Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Απορίας Συνέχεια




1. Πότε επιτέλους θα μάθουν οι Κνίτες ότι η πορεία προς τιμήν όσων αγωνίστηκαν για τη λευτεριά στο Πολυτεχνείο δεν είναι παζάρι; ( δεν είναι η καταλληλότερη συγκυρία για να πουλήσουν κουπονάκια ενίσχυσης του Κόμματος)
2. Για ποιό λόγο - αν ευσταθούν τα όσα αναφέρουν άτομα που προσήχθησαν προχθές το βράδυ στη ΓΑΔΑ - ασφαλίτες παρείσφρησαν  στο αναρχικό μπλοκ; ( έχω απαλή γούνα και σας κάνω "νιάου" από τα κεραμίδια )
3. Είναι επαρκής δικαιολογία ένα δαχτυλικό αποτύπωμα πάνω σε ένα κηροπήγιο- που ουδέποτε καταγράφηκε ως περιεχόμενο της φερόμενης ως "γιάφκας του Χαλανδρίου " για τον δημόσιο και ανελέητο διασυρμό μιας νεαρής κοπέλας;
4. Για ποιό λόγο είναι παράνομη και καταχρηστική  η εκπομπή αποκλειστικά και μόνο του Indymedia από τον server του Ε.Μ.Π ;
5. Πόσο ανιστόρητος, αδαής και προβοκάτορας πρέπει να είσαι για να αναφέρεσαι στο Πολυτεχνείο ως "γιορτή"; Τι ακριβώς γιορτάζουμε; Το λειψό ψωμί, τη στρατευμένη παιδεία, την υπό όρους "δημοκρατία" ή τη δολοφονία σκοτεινού ακόμα και σήμερα αριθμού ανθρώπων;




Η τελευταία ζαλισμένη απορία με αφορμή μια πληθώρα κειμένων που τράκαρα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα 36 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Άρτια φιλολογικά πολλά από αυτά, εμβριθή σε ευχολόγια, αφορισμούς και λαλίστατες φανφάρες. Με έπιασα να συμφωνώ με κάμποσα κομμάτια, να εξοργίζομαι με άλλα. 
Σε ένα ευτυχές τρακάρισμα, κουτούλησα το παρακάτω που το αντιγράφω αυτούσιο καθώς πολύ θα γούσταρα να το έχω γράψει η ιδία.

Αναφορά για εκείνες τις ευτυχισμένες εποχές όταν ΌΛΟΙ ήταν στο Πολυτεχνείο.
Τότε που σύσσωμος ο ελληνικός λαός με θυσία και αυταπάρνηση υπηρέτησε τα υψηλότερα ιδανικά, αυτά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, γεγονός όμως που προσωπικά μου δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων.

-Πόσο κόσμο χωράει επιτέλους μέσα αυτός ο χώρος?
-Συνέπεσε με κάτι πολύ σημαντικό για το οποίο είχαν εγκαταλείψει τις πόλεις και τα χωριά τους όλοι (όλοι όμως), οι κάτοικοι αυτής της χώρας και με την ευκαιρία πήγαν και στο Πολυτεχνείο να αντισταθούν?
-Τελικά, αφού όλοι (ναι, ξέρω, επαναλαμβάνομαι) ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο, ποιοι ήταν οι απαθείς νοικοκυραίοι και οι ρουφιάνοι πάνω στους οποίους στηρίζονταν (νταξ, είχε και μια μικρή βοήθεια από τις δυνάμεις καταστολής) η χούντα?

Κι όσοι δεν ήταν στο Πολυτεχνείο?
Πώς ακριβώς κάνεις αντιδικτατορικό αγώνα από το Παρίσι?

Κι αν αυτά φαντάζουν δύσκολα να απαντηθούν ως ερωτήματα το επόμενο είναι πραγματικά ακατόρθωτο.
Πώς το παρελθόν αποτελεί δια παντός σφραγίδα νομιμοποίησης και αναγνώρισης για αυτούς που κάποτε ήταν κάτι (αν ήταν) και τώρα είναι κάτι άλλο? (ακούς Μαρία?)

Αναμένω με τρανή και φοβερή ανυπομονησία τα εορταστικά αφιερώματα, όπου τρανοί και φοβεροί επαναστάτες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών (όλο και κάπου θα καλέσουν και τη Σώτη να μιλήσει και να συγκρίνει τους αγνούς αγωνιστές -όλους ντε- του τότε με τους αναρχοφασίστες και την ξεπερασμένη αριστερά του σήμερα) θα μιλήσουν για την ανυπέρβλητη σημασία και το στρουμφοφανταστικό νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το οποίο όμως πρέπει να γιορτάζουμε ειρηνικά καθώς τώρα έχουμε (χοχοχο) δημοκρατία.

Προσωπικά αν και πιστεύω πως καμμία βίαιη ενέργεια δεν θα προηγηθεί της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, ευελπιστώ εναγωνίως να ακούσω την Μαρία και το Μίμη να φωνάζουν:
-Τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο.

Ασχέτως που τα ΜΑΤ είναι ήδη μέσα στις σχολές αφού τη στιγμή που τις έχουν περικυκλώσει και απαγορεύουν την είσοδο έχουν καταλύσει κάθε έννοια ασύλου.
Γιατί οι νοικοκυραίοι και το κράτος (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει) φοβούνται για ενδεχόμενη διατάραξη της Ειρήνης (με κεφαλαίο για να αναρωτηθούμε ποιας Ειρήνης, και με μικρό να το έγραφα το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε άλλωστε).

Όλα θα είναι έτοιμα.
Οι μπάτσοι, περισσότεροι από τους διαδηλωτές, θα είναι έτοιμοι με τα όπλα στο χέρι να πατάξουν οποιοδήποτε ταραχοποιό στοιχείο, με πυγμή όχι πρωτόγνωρη για σοσιαλιστικά καθεστώτα, ενώ συγχρόνως μέλη του Κόμματος (ένα είναι) θα περιφέρουν την αιματοβαμμένη σημαία και ΑΝ χρειαστεί (και δεν υπάρχουν αγανακτισμένοι πρόχειροι) θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της τάξης, παρόλο που ονειρεύονται την αταξική κοινωνία, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν ανερυθρίαστα, σε οποιαδήποτε εκδήλωση τολμούσε να διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή (την οποία αν έσπαγαν για ιδία χρήση στα πλακάκια της ομόνοιας θα ήταν πολύ χρησιμότεροι στο "κίνημα") και να ξεφύγει -έστω συμβολικά- από το μαντρί της αστικής νομιμότητας.
Με τρώει το χέρι μου να ποστάρω και την Πανσπουδαστική 8, αλλά κρατιέμαι!

Διάλειμμα για διαφημίσεις:
Να πλένετε με "οικοδομέξ", αποτελεσματικό και δοκιμασμένο.
Όλες (ω, ναι) οι Κόβες συνιστούν "οικοδομέξ" για τον καλύτερο καθαρισμό της σκέψης σας.

Κι ενώ ολοκληρώνεται ο "αναίμακτος και ειρηνικός" εορτασμός της επετείου, δημοσιογράφοι -τσιράκια και υπηρέτες των συμφερόντων των εργοδοτών τους- θα καλέσουν πολιτικά πτώματα του τότε να μιλήσουν για το σήμερα, θα καλέσουν αγανακτισμένους κατοίκους που δεν αντέχουν άλλο την υποβάθμιση της περιοχής τους, ανθρώπους του πνεύματος να μας πουν πως το νόημα του τότε μεταφέρεται στη δημοκρατία του σήμερα (είπα χοχοχο?), κομματικά κανείς να γαβγίζουν με αυτό τον οξύ και ενοχλητικό ήχο και να προσκαλούν σε σύμπραξη τις ψήφους (τους πολίτες, εξκιουζέ μουά) που παρακολουθούν το χαζοκούτι και σύνταξη με το κόμμα (εδώ είναι περισσότερα), εκπροσώπους της δημοκρατικής αστυνομίας που δημοκρατικότατα θα έχει στείλει μερικές δεκάδες (τουλάχιστον) κόσμο στο νοσοκομείο και θα έχει κι έναν αντίστοιχα δημοκρατικό αριθμό προσαγωγών και συλλήψεων, και όποιον άλλο κατεβάσει, η απείρου μεγαλείου σκέψης, κούτρα του αρχισυντάκτη.

Και άλλη μία επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου θα έχει απονοηματοδοθεί πλήρως και το πολιτικό θα έχει μετατραπεί για ακόμα μία φορά σε εύπεπτη μπούρδα ευρείας κατανάλωσης που θα υπηρετεί την κοινωνία του θεάματος.

Διάλειμμα για σουβλάκια...

Τι, δεν είναι διάλειμμα?
Τελείωσε κι ο φετινός εορτασμός?
Το πήραμε το σμσ της εξέγερσης?
Γιουυυυύπι, ζήτω η δημοκρατία (Ζήτω)!

Ευτυχώς, δεν είναι η μόνη επέτειος εξέγερσης που πλησιάζει...




Τάδε έφη korlakas


http://www.korlakas.blogspot.com/

9 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

Εγω περναω και σε διαβαζω καθε φορα που γραφεις , μα συνηθιζω να αφηνω "κάτι" συνήθως στις εγγραφες ποιησης.
Εχεις ταλεντο σε πολλα τελικα :)
Καλο βραδυ

tsaousa είπε...

Ναι, αυτό το "ήμουν αυτοεξόριστος στο Παρίσι λόγω της χούντας" μου κάνει κι εμένα κάπως.


Για το κορίτσι δεν πρόλαβα να ενημερωθώ όταν την έπιασαν και τώρα μαθαίνω από σένα για ένα δαχτυλικό αποτύπωμα στο κηροπήγιο!!!! Έλεος!



Ούτε εγώ ήμουν στο πολυτεχνείο, αλλά ήμουν πολύ μικρή για να είμαι.
Αλλά και σήμερα, δεν ξέρω αν θα ήμουν. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι.
Βέβαια, σήμερα δεν είμαι 20 χρονών...

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

@Μαρία
ναι, σαν τα πολυμορφικά ένα πράγμα:P

@tsaousa

Ηθικόν δίδαγμα:
Να προσέχουμε οτιδήποτε κυλινδρικό, φαλλικό σύμβολο αγγίζουμε:P

Artistz είπε...

Καλά για τη κοπέλα που έπιασαν το πιο ωραίο της είπαν οι ''άντρες''της αντιρρομοκρατικής όταν την άφησαν..
''..να προσέχεις και να μη σε ξαναδούμε εδώ..''
Είναι λεπτη η κλωστή αναμεσα στο γέλιο και το κλάμα,αλλά εδώ δεν ξέρω τι να προτωκάνω..
οπως και να χει μέρος και φυση της εξουσιας ειναι και αυτό το παραδειγμα με την κοπέλα με το κυροπηγιο.

Οσο για τις απορίες σου(...που ειναι και σε εμενα σε μεγάλο βαθμό)θελώ να σταθώ σε κάτι(..Οχο οτι τα αλλα δεν έχουν αξία..αλίμονο)

Σε αυτά τα παιδιά του Κ.Κ.Ε λοιπόν που τρέχουν με τα κουπονάκια σε κάθε πορεία.
Και να ταν μόνο αυτό;
Αυτη η εκπληκτική περιφρούρηση που έχουν που τη πας..;
Ημουνα για μια στιγμη στο ύψος της Μαβίλης όπου μπήκαν απο το στένο οι επαναστατες του Κ.Κ.Ε και ανηφόρησαν.Θελησαν μερικοί ανθρωποι να περάσουν για να ανεβουν και αυτοι απο κει..οχι βέβαια να μπουν στο μπλοκ τους..και είναι λογικο βεβαια οτι δεν τους αφήσαν..το έκαναν ανέκαθεν βέβαια και πάντα με μεγάλη επιτυχια..βεβαια αν θυμίζει χούντα αυτό,το Περισσό δεν τον νοιάζει..και το να ασχολησε με αυτους τους ανθρωπους πλεον αποτελει χάσιμο χρόνου..τι να πεις..;
Το γελοιο με τα κουπονακια είναι οτι υπάρχουν μερικοί που τους δίνουν λέφτα.


Κατι διάβασα για ναούς και ολυμπιακό εδώ μέσα..;
Την επομενη Κυριακη θα εχεις και αλλες απορειες μετα τη συντριβη(..το χω και σιγουρο παναθεμα με..) της ομαδας σου..

Δεν χρειαζεται να το πω οτι κανω πλακα,απλα θα σου προτεινα τωρα που γυρνανε όλα σε αυτή τη κοινωνία(...θα γυρισουν και θα αλλαξουν λέμε..),να αλλάξεις και σιγα σιγά ομάδα..
Αντώνης

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Έπιασα τη Σταδίου από την Ομόνοια και φυσικά έπεσα πάνω στο μπλοκ τους. Μέχρι να φτάσω στα α/α μπλοκ με είχαν σταματήσει ήδη τρεις φορές για κουπόνια. Η τρίτη κοπελιά ήταν και άτυχη μιας και με πέτυχε σε εξοργισμένη στιγμή πλεονάζουσας αηδίας.
Αναρωτιέμαι..τι οικονομική ενίσχυση χρειάζεται το κόμμα εφόσον υπερ αυτού κατατίθενται οι βουλευτικές αποζημιώσεις και αφού όσοι απασχολεί είτε εργάζονται εθελοντικά είτε αμείβονται με τον χαμηλότατο βασικό;
Και πόσο ξεδιάντροπος πρέπει να είσαι για να φτάνεις σε σημείο να κάνεις εμπόριο μια τέτοιο ημέρα,προδίδοντας τελικά το ρόλο που διαδραμάτισες ως κόμμα.

Θα μου πεις γιατί ασχολούμαι με γραφικά απολιθώματα (παραχάραξης) της ιστορίας; Θες γιατί στα νιάτα μου πέρασα από εκεί ( πανάθεμά με ), θες γιατί είμαι από τη φτιάξη μου έτσι.
Για να μην αναφέρω την κλασσική τους απόσπαση από τον κύριο όγκο της πορείας, για να βαδίσουν στα δικά τους παρωχημένα μονοπάτια.
Ευχής έργον αν το ξανασκεφτώ εφόσον δεν τους δόθηκε ευκαιρία να χαφιεδίσουν ξανά στους μπάτσους δίνοντας ξανά κόσμο.

Υ.Γ
Αυτό που μου ζητάς είναι αδύνατον φίλε Αντώνη. Και να στραγγίξω από αίμα, πάλι γάβρος θα γεννηθώ.
Ίδωμεν λοιπόν και εφόσον με προκάλεσες :P , θα είμαι ανελέητη μετά τη συντριβή σας. :)

AlexMil είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις και θα συμπληρώσω κάποια πράγματα που ίσως δεν τα ξέρεις.

Το πολυτεχνείο δεν το ξεκίνησαν ούτε οι σταλινικοί, ούτε ο λαός.
Διακόσιοι περίπου νέοι άνθρωποι, έξω από κομματικούς σχηματισμούς, αλλά με λογικές του Μάη του 68 το ξεκίνησαν.
Τα περισσότερα από τα συνθήματά τους, όπως "κάτω το κράτος" σβήστηκαν από τους σταλινικούς και τα διάφορα λενινιστικά γκρουπούσκουλα της εποχής, όταν κατάλαβαν ότι η αντίσταση των λίγων νεαρών εύρισκε απήχηση στο κόσμο που άρχισε να συρρέει για συμπαράσταση.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή τους θεωρούσαν προβοκάτορες, τσιράκια του Ιωαννίδη.
Με το που κατάλαβαν πως μαζευόταν κόσμος, μπήκαν και αυτοί 2-3 μέρες μετά.
Εγραψαν τα δικά τους συνθήματα, που βέβαια κατά τη προσωπική μου άποψη ήταν σαχλαμάρες, άκου ψωμί παιδεία ελευθερία, από ποιους;
Για αυτά που εν συντομία ανέφερα, υπάρχουν άφθονα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Υπάρχει επίσης το τεύχος Νο 8 της Πανσπουδαστικής της εποχής εκείνης που τους αποκαλεί προβοκάτορες. Παρότι οι απόγονοι του στάλιν προσπάθησαν να το εξαφανίσουν, υπάρχουν αντίγραφά του από τότε, ένα έχω και εγώ, για να δείχνουν την αθλιότητα όλων αυτών των φαστιστικών μηχανισμών που μπροστά στο κομματικό κέρδος δεν σέβονται απολύτως τίποτα.

Αγαπητή μου, κατέβηκε πολύς κόσμος, σκοτώθηκε πολύς κόσμος, αλλά για ένα να είσαι σίγουρη, όλοι αυτοί οι επώνυμοι που καμαρώνουν για τη συμμετοχή τους, ούτε από απόσταση δεν πέρασαν.

Ο κόσμος που κατέβηκε, ήταν για συμπαράσταση, περίεργοι, ρουφιάνοι, οπαδοί της χούντας, (μη ξεχνάμε τη φοβερή αντίσταση του λαού τα χρόνια της επταετίας).
Αυτοί που είχαν αγνά αισθήματα, δεν θα έλεγα πως ήταν συνειδητοποιημένοι, περισσότερο λειτούργησε ο αυθορμητισμός και λιγότερο η σκέψη.


Καλό βράδυ

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Δυστυχώς για αυτούς που επειδή δεν έγραψαν την ιστορία επιχειρούν να την ξαναγράψουν, η Πανσπουδαστική φυλ. 8 είναι πασίγνωστη.


Κάποια ιστορικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν βέβαια ότι κάποιοι 'επώνυμοι" σήμερα ήσαν εκεί. Κάποιοι εξ αυτών ρευστοποίησαν την παρουσία τους εκεί με κομματικές θέσεις ή ακόμα και θέσεις "επιτρόπου" στην Ε.Ε

Κάποιοι άλλοι θέλησαν να συνδεθούν με αυτά από την ασφάλεια μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας εξαργυρώνοντας μια καλλιτεχνική φλέβα με τη χρονική συγκυρία της έκρηξή της.

Και μετά κάποιοι άλλοι. Ρομαντικοί. Με άγνοια κινδύνου. Θαμένοι σε χρονοντούλαπα και σε λίστες.

Και αργότερα οι γραφικοί. Που βλέπουν ένα "Πολυτεχνείο" ως απόγονοί του, ένα "Πολυτεχνείο" όχι ως γιορτή, όχι ως επέτειο, αλλά ως αφετηρία.
Και μαζί κάποιο άλλοι. Που φοβούνται τις αφετηρίες και αρέσκονται στις μουσειακές τελείες.


Καλημέρες μάλλον αρμόζουν τέτοια ώρα.

Καλώς ήρθες.

Korlakas είπε...

Λιγο αργα και καταστρεφοντας (λιγο μονο) τη ροη της κουβεντας:

Σε ευχαριστω για την αναδημοσιευση και την αναφορα :*

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

korlaka

ήταν υποχρέωσή μου να υφαρπάξω το κείμενο, οπότε μάλλον εγώ θα έπρεπε να σε ευχαριστήσω.

:*

Powered By Blogger