Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ξέρω δυο σόλες

Ξέρω μια γιαγιά.Δεν της έχω μιλήσει ποτέ μα η καμπούρα στην πλάτη της μου έχει διηγηθεί την ιστορία της ζωής της άπειρες φορές.Τη συναντώ σε ένα άτυπο ραντεβού κάθε εβδομάδα, την ώρα που η πολύβουη λαϊκή μεταμορφώνεται σε μια διάσπαρτη μάζα από σαπισμένα ζαρζαβατικά. Εγώ παρκάρω το αυτοκίνητο, εκείνη είναι σκυφτή και ψάχνει. Οσμίζεται, ψηλαφίζει, ανοίγει τη σακούλα και προχωρά.  Για λίγα δευτερόλεπτα το ημιυγρό οδόστρωμα συνδέει, με έναν χαμηλής τάσης ηλεκτρισμό, τα φθαρμένα μου ελαστικά με τα σκισμένα της πασούμια. Δε θυμάμαι το πρόσωπό της μόνο την αντανάκλαση του κρυμμένου της πίσω από το μαύρο μαντήλι προσώπου πάνω στο παρμπρίζ. Την ώρα που προχωρώντας για το σπίτι ακούω το συριστικό ήχο της σακούλας που ανοίγει πίσω από την πλάτη μου σκέφτομαι ότι χάνω το τελευταίο μεδούλι από τα οστά μου. Η τελευταία της σκιά σβήνει περίπου την ώρα που ο δήμος ξεπλένει τα τσιμέντα από τα απομεινάρια της υπαίθριας αγοράς. Για μήνες αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να την αναγνωρίσω μακριά από τις ξινισμένες οσμές που αναδύουν τα φρούτα καθώς αποσυντίθενται αργά μέσα στο κίτρινο πλαστικό της σακούλας. Ώσπου τη συνάντησα απόψε. Σκυφτή εκείνη, σκυφτό και το βλέμμα μου έπεσε πάνω στα πασούμια της. Μου γεννήθηκε η επιθυμία να στείλω τις σόλες της στους δικαστές που δικάζουν αύριο τέσσερις φοιτητές για απαλλοτρίωση σούπερ μάρκετ στη Λάρισα.


Γράψε στην αρχή της πρώτης σελίδας
εγώ δεν μισώ τους ανθρώπους
κανέναν δεν κλέβω
μα αν πεινάσω τρώω τη σάρκα του σφετεριστή μου.
Φυλάξου από την πείνα μου φυλάξου κι απ’ την οργή μου

Mahmoud Darwish - Ταυτότητα


( Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της "ληστρικής κλοπής κατά συναυτουργία" όταν συνελήφθησαν, χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεία πέραν της αναγνώρισής τους από όργανο της τάξης ως "αναρχικούς",  ύστερα από διαμοιρασμό τροφίμων,που προηγουμένως είχαν απαλλοτριωθεί από super market,σε λαϊκή αγορά στη Λάρισα )

8 σχόλια:

ELvA είπε...

Αυτου του ειδους οι κατηγοριες εναντιον ατομων για "ληστρική κλοπή κατά συναυτουργία" ύστερα από διαμοιρασμό τροφίμων,που προηγουμένως απαλλοτριωνονται από super market, σε λαϊκή αγορά μου θυμισε το θεμα ενος Γερμανικου ντοκυμαντερ 'Τaste the waste' που ειχα δει και ειχα κανει σχετικη αναρτηση. Το θεμα των τροφιμων που πεταγονται, ακομα και αρκετες μερες πριν τη ληξη τους, ενω ανθρωποι γυρω μας καθημερινα θα μπορουσαν να τα χρησιμοποιησουν, εφ οσον ειναι σε καλη κατασταση, ειναι εκτος απο ανηθικο και σκετη προκληση για τους καιρους μας....

http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.com/2010/10/blog-post_25.html

Garcia είπε...

εμ...
θα επρεπε να περιμενουν ποτε θα γινει "η συμφωνια μεταξυ Κυριων" η οποια θα εριχνε τις τιμες!
(θυμασαι που μας ελεγαν οτι η τιμη πωλησης του γαλακτος θα κατεβαινε κατω απο το 1 ευρω?)

αλλα το πιο γελοιο απ'οσα εχω ακουσει μεχρι στιγμης, ηταν οτι ο Χρυσοχοιδης θα μειωνε τις τιμες τουλαχιστον σε βασικα ειδη, κατοπιν ΠΙΕΣΕΩΝ που θ'ασκουσε στις εταιρειες.

τι θα κανει τελικα?
πιθανη μεταταξη προιοντων στον υψηλο φπα.

καλα τους κανανε λοιπον!!
και στη πλ.Βικτωριας ειχε γινει κατι τετοιο πριν 2 χρονια, ο κοσμος πραγματικα ειχε τρεξει να παρει αυτα που μοιραζαν τα παιδια.

παντως πληθαινουν οι συμπολιτες μας, οι οποιοι ψαχνουν τα σκουπιδια για να φανε.
τις προαλλες Σχιζοφρενη, καθως περπατουσα ειδα κι εγω αλλη μια γυναικα να ψαχνει τα σκουπιδια...
,μου εκανε ομως εντυπωση σε αυτην οτι ηταν ρε παιδι μου, αυτο που λεμε 'καλοβαλμενη'...

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Elva

Το ντοκυμαντέρ δεν το έχω δει οπότε θα διαβάσω την ανάρτησή σου και τα σχόλια μόλις βρω χρόνο και διάθεση.
Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι πετάμε καθημερινά τρόφιμα ή έστω πετούσαμε.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει μήνυση από τη "θιγόμενη" αλυσίδα ωστόσο τα παιδιά δικάζονται αύριο χωρίς να έχουν καν αναγνωριστεί. Γίνεται ξεκάθαρο ότι δε στοχοποιείται η πράξη της αφαίρεσης αλλά τα πολιτικά φρονήματα των τεσσάρων και δαιμονοποιείται μια πράξη αλληλέγγυα και επί της ουσίας απαναστατική.

Garcia

αν πιστεύαμε ότι μας ανακοίνωνε ο κάθε παπάρας θα είχαμε ήδη δωσει προκαταβολή για μεζονέτα στο φεγγάρι

the elf at bay είπε...

Ε καλά τώρα, οι δικαστικοί είναι κομμάτι των κομματαρχών. Υπόδουλα σκυλιά είναι, τι περιμένεις;

Mr Arvulas είπε...

Υπεροχο μπλογκ....απορω πως δεν σε ειχα εντοπισει...........σε προσκαω στο μπλογκ μου για ανταλλαγη αποψεων.....

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

elf

Δεν περιμένω τίποτα, δεν αναμένω τίποτα. Είμαι ανυπόμονη.

arvyla

Και όμως, εγώ σε θυμάμαι να με ξαναέχεις ενοπίσει. Δε θα σου έμεινα αλησμόνητη φαίνεται.

Theorema είπε...

Ωραίο, πολιτικό και αστικό κείμενο. Χαίρομαι που σε βρήκα.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Καλώς σε theorema

Powered By Blogger