Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Φθινοπώρωση

"Sweeping in the rain" (Ursula I Abresch)

Δεν ξέρω αν με ξύπνησε ο ζαλιστικός θόρυβος της ξαφνικής νεροποντής, το μούδιασμα από την ανορθόδοξη στάση ή η ανάγκη να ουρήσω. Πάντως ξύπνησα με μια ανεξήγητη διάθεση για ποπ κορν.

Ποπ κορν πρωί-πρωί;


Για εκείνα που ακόμα δεν έχουν σκάσει καλά καλά, που, ενώ το περίβλημά τους έχει ανοίξει σα μπουμπούκι, παραμένουν σκληρά και ανταγωνιστικά, για τα δόντια, στο εσωτερικό τους. Φαντάστηκα πόσο μειονεκτικά θα ένιωθε ένα τέτοιο σπυρί από καλαμπόκι, έτσι τσαλακωμένο και καχεκτικό δίπλα στα αφράτα που σωριάζονται ολάνοιχτα γύρω του. Ε, λοιπόν, αυτά τα κακομοίρικα προτιμώ.

Τι θα έλεγε άραγε ο Φρόυντ για αυτή μου την προτίμηση;


Είναι από εκείνα τα σπάνια πρωινά που το νυχτερινό όνειρο παραμένει κάτι παραπάνω από απόηχος. Συνήθως το κεφάλι μου είναι κενό το πρωί, μόνο εκείνο το νεύρο "χρειάζομαικαφέγαμώτοφελέκιμου" βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ή παρασύρεται στη δίνη του πρότερου ονείρου για μερικά μόνο δευτερόλεπτα-πόσο παίρνει να φτιαχτεί ένας καφές σκέτος, καραβίσιος;- μέχρι να νεκρώσει την, όποια, ανάμνηση η συνειδητοποίηση της νέας ημέρας.Υποθέτω ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι λειτουργώ σα φυσιολογικός άνθρωπος( το φυσιολογικός αυθαίρετα, όσο αυθαίρετα μας το πασάρουν όσοι αρέσκονται να καλουπώνουν το ανθρώπινο ον )


Βρίσκομαι ξαπλωμένη στο μέσο ενός δωματίου που δεν είναι ούτε ζεστό, ούτε κρύο.Μεγάλο, μα , μάλλον, γυμνό.Δε θυμάμαι αν είναι κρεβάτι αυτό πάνω στο οποίο περισσότερο κείτομαι, παρά ξαπλώνω.Θυμάμαι όμως ότι το δωμάτιο δεν έχει καμία μυρωδιά. Καμία από αυτές τις διακριτικές οσμές που κάνουν μια εμπειρία να ανασύρεται από τα έγκατα της μνήμης σου όταν η ίδια η ανάμνηση έχει ατονίσει.Δεν υπάρχει ούτε πόρτα, ούτε παράθυρο. Και οι τοίχοι, καθόλου χρώμα.


Πώς γίνεται να μην έχουν χρώμα;


Απλά δεν έχουν χρώμα.


Μάλλον θα εννοείς ότι είναι λευκοί.


Όχι, δεν ήταν λευκοί, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑ.

Ανοίγω τα μάτια μου.Μολύβι. Είναι αδύνατο να σηκωθώ ενώ είναι έκδηλο ότι δεν είμαι δεμένη, δε με σημαδεύει κανένας με όπλο,και, μάλλον, δεν πονάω.Νομίζω θα το καταλάβαινα εάν πονούσα.Είμαι εντελώς γυμνή, αν εξαιρέσεις ότι φοράω τις καλύτερες πληγές μου. Παλιές και νέες, τις καλύτερες. Είναι ανοιχτές μα δεν αναβλύζουν καθόλου αίμα. Δε μπορεί να βρίσκομαι σε νοσοκομείο. Σε ποιό νοσοκομείο θα βρισκόμουν σε ένα άχρωμο και άοσμο δωμάτιο και δη χωρίς να τον μοιράζομαι με κανέναν;
Αλλά, όχι. Δεν είμαι μόνη. Φιγούρες παρελαύνουν, σχεδόν διάφανες, αλλά παρόλα αυτά, ανθρωπόμορφες. Δεν ξέρω από που μπήκαν, αλλά κινούνται αργά, σε κάποια απόσταση από μένα.
Κάποιος αθίγγανος σηκώνει αδιάφορα τους ώμους και χάνεται. Προσέχω ότι τα νύχια του είναι βρώμικα. Τον ακολουθεί μια τσιγγάνα που σχεδόν σέρνει το πιτσιρίκι της, βουτηγμένο στη μύξα. Αυτή με κοιτάζει με συμπάθεια-ή μήπως με οίκτο; " Μακάρι να το βρεις, να το βρούμε, να βγάλουμε και κανα φράγκο. Δε βλέπεις τι τρώμε;"
Μια μπατσίνα κάνει την εμφάνισή της, φασκιωμένη σε μια στολή ατσαλάκωτη, που όμως μυρίζει μούχλα.
"Σας συμπονώ"

Μια χαρά πονάω μόνη μου, ποιός σου ζήτησε να πονέσεις μαζί μου;

"Μην είστε τόσο συναισθηματική, σας κάνει κακό", ψελλίζει και χάνεται για να αφήσει χώρο σε μια αντρική φιγούρα -  μάλλον ασφαλίτης είναι αυτός, έχει κεφάλα ασφαλίτη-, που μεταφέρει μια βαριά, σιδερένια πόρτα κρατητηρίου βαμμένη σε ένα ξεπλυμένο κυπαρισσί.
"Άσκοπο, είναι ευτελούς αξίας"

Ευτελούς αξίας; Κόστους θα εννοεί.


Όχι, αξίας είπε.


Θα έπρεπε να είχα ξεράσει πάνω του.


Γιατί δεν ξέρασα πάνω του;


Με την πρώτη γουλιά καφέ τα αερικά εξαφανίζονται. Δε μου χρειάζεται ο Φρόυντ για να καταλάβω ότι το όνειρο δεν ήταν παρά ένα σύντομο φλας μπακ των τελευταίων εβδομάδων. 
Ώστε, δεν ήταν χρόνια τελικά!
Εκείνος θα έλεγε ότι τα όνειρα δεν είναι παρά κωδικοποιήσεις αυτών που φοβόμαστε ή που επιθυμούμε. Υπάρχουν όμως και όνειρα που είναι απλά η καταγραφή παρελθουσών εμπειριών.Δε γίνεται να φοβάσαι αυτό που έχει ήδη συμβεί ή να επιθυμείς εκείνο που σιχαίνεσαι. ( καλά, για το τελευταίο δεν παίρνω και όρκο )


Καταυλισμοί, παραπήγματα, εξαθλιωμένοι άνθρωποι, φάρσες, αγγελίες, δρόμοι οργωμένοι με τα πόδια, χιλιόμετρα μέσα στο αυτοκίνητο σα νεκρική πομπή, χωρίς ίχνος μουσικής ή θορύβου μην τύχει και δεν ακούσω το ηχητικό σινιάλο, αγγελίες, ελπίδες, απογοητεύσεις, κρίσεις άσθματος, αυπνίες, κρίση πανικού, ένα σπίτι ασκούπιστο επί μήνα μην παρασύρει η σκούπα τις τελευταίες τρίχες, προσεκτικά βήματα μη μετακινήσω το πιατάκι, το κόκαλο και τα παιχνίδια, μη χύσω το νερό, ώσπου αυτό εξατμίστηκε αγνοώντας με, παραισθήσεις, ικεσίες από γνωστούς και φίλους. Εβδομάδες που το κινητό έμοιαζε με βηματοδότη μετά από βαρύτατο καρδιακό επεισόδιο και το "Όλα σε θυμίζουν" θα μπορούσε και να ήταν το soundtrack της ζωής μου.( Τώρα που το σκέφτομαι, δε σκέφτηκα να το ακούσω, άρα πάτος υπήρχε πιο χαμηλά.)


Πώς γίνεται να μου ανήκει το παρελθόν ΜΟΥ, το παρόν και το μέλλον ΜΟΥ, όταν εγώ δε μπορώ να επιλέξω σε ποιό θα ζήσω κάθε φορά;


Ίσως τα πολυπαιγμένα τσιτάτα του στυλ "η ζωή συνεχίζεται", να μην είναι απλά κλισεδάκια. Στραγγίζοντας την τελευταία γουλιά καφέ, σκέφτομαι ότι η ζωή όντως συνεχίζεται, πεισματάρικα και χωρίς να σε ρωτάει, ακόμα και αν εσύ, το ίδιο πεισματάρικα, επιμένεις να  μένεις πίσω. Το πρόβλημα (;) είναι ότι δε σε παίρνει απαραίτητα μαζί.
Και τότε κατάλαβα ότι έφτασε Σεπτέμβρης. Λάθος. Οκτώβρης. Ώστε, επανέρχομαι μαζί με τα ανανεωμένα προγράμματα του μέγκα και του αντέννα ( χα) και την επέτειο της νέας διακυβέρνησης. ( χωρίς χα ). 


Η βροχή συνεχίζει απτόητη να ξεπλένει τέντες και ταράτσες, ξεχασμένες μπουγάδες και μυρωδιές.


Όχι τις μυρωδιές.


Όχι.


Αφού εγώ δεν κατάφερα να τον βρω, ίσως, ακολουθώντας τες, με βρει εκείνος.


Δεν τη πολυσυμπαθώ τη βροχή. Ή έστω την αναζητώ μόνο σε συγκεκριμένες συγκυρίες. Αλλά σήμερα, την υποδέχθηκα μάλλον με ανακούφιση. Πόσο κακό μπορεί να είναι ένα φθινόπωρο μετά από ένα τρισάθλιο και μίζερο καλοκαίρι;( λέω μεγάλα λόγια, μήπως να αρχίσω να γίνομαι προληπτική; )
Το σπίτι σκουπίστηκε, μαζεύτηκε, κλειδώθηκε και εγκαταλείφθηκε μέχρι να βρει τις φωνές που το γεμίζουν. Και εγώ μάλλον επανήλθα. Δεν ξέρω ακόμα σε τι. Σίγουρα όχι σε ένα εξωραϊσμένο παρόν αλλά έστω σε ένα παρόν που μοιάζει πιο κοντά στο μέλλον του παρά στο παρελθόν του.


Φίλοι, σας ευχαριστώ. Που ψάξατε, που ψάχνετε, που θα συνεχίσετε να ψάχνετε. Και μιας και ανταμώνουμε ξανά, μήπως ξέρετε αν τώρα που μας έκοψαν το κάπνισμα, θα σταματήσουν και να μας πηδάνε; Γιατί, το παραδέχομαι, τη βροχή μπορώ να την ανεχτώ αλλά δεν ανέχομαι να γαμιέμαι χωρίς να ξέρω ότι μετά θα το φουντώσω. Και είναι δικαίωμά μου.


"Entrance to another world" (Dragan Mihajlovic)

21 σχόλια:

tiktos είπε...

Καλώς όρισες και πάλι.
Και όπως πάντα,χείμαρος

Venus on fire είπε...

Καλώς ήρθες πάλι αγαπημένη μου.
Τι έχεις γράψει πάλι ,που μας έβαλε σε σκέψεις!!!!!!
Καπνίζω όσα μπορώ ,γιατί μισώ αυτό το νόμο, που μου απαγορεύει να αρρωσταίνω.
Μου έλειψες πολύ.
Φιλιά.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

καλώς ήρθες!!

γι΄αυτό το καλοκαίρι τι να πω;
και πάνω που είπα πως με την "φθινοπώρωση" οκ τον έκλεισε τον κύκλο του φτου κι απ' την αρχή
(πάλι χαιρέτησα, με τρόπο τραγικό, προχθες πλάσμα πολύ αγαπημένο)

ίσως τελικά πράγματι η πολύ ευαισθησία να βλάπτει, ποιος ξέρει...

όμως παρόλο το φθινόπωρο
στέλνω χαμόγελο
κι όχι, το πήδημα δε θα μας το πάρουν τόσο εύκολα!!!

OXΙά είπε...

Πάρε τσιγάρο.
Καλωσόρισες.

dimitris είπε...

Καλο σου χειμωνα και να δεις που θα σε βρει.

Garcia είπε...

καλο φθινοπωρο!
χαιρομαι που σε ξαναδιαβαζω Σχιζοφρενη.

οντως περιεργο καλοκαιρι το φετεινο.
πολυ μουντο ρε γμτ...
Περιμενα προς το τελος του, κανα μεταλιο στο μουντομπασκετ μπας και αλλαξει εστω για λιγο το κλιμα αλλα και εκει δεν μας ηθελε. :)
για το χειμωνα που 'ρχετε ασε δεν λεω τπτ...

2η μερα χωρις τσιγαρο για μενα...
'νταξει δεν ειναι και τοσο τραγικα. :))
και παρ'οτι λενε οτι ανοιγει η ορεξη με τη διακοπη, σ'εμενα συμβαινει τ' αντιθετο.
το σκεφτομαι ομως το ατιμο συχνα.

φιλια.

Garcia είπε...

Kωνσταντινος :)

the elf at bay είπε...

Πού είσαι εσύ ψυχή;

Καλό φθινόπωρο με πολλά φουγάρια!

Artistz είπε...

check your mail.

Γεια σου σχιζοφρενή μου.
Παντα δυναμικά τα post σου..

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

tiktos

τι χείμαρρος; σαν ξεροπόταμος το δεκαπενταύγουστο νοιώθω τελευταία.
good to be back

ΟΧΙΑ

θενκς για το τσιγάρο. Φωτιά, ευτυχώς, έχω ακόμα:)

dimitris

μακάρι.Γιατί δεν έχω και άλλα ρούχα να σκορπάω σε πιθανές και απίθανες μεριές μήπως και με μυριστεί.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

elf

Δύσκολη η ερώτησή σου τελικά. Καλά κρύα φίλε μου.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

ΤΡΕΛΟ

λυπάμαι πολύ. Και δεν έχουμε και πολλές εποχές πλέον να μεταθέτουμε τις ελπίδες.

Το συγκεκριμένο πόδημα να μου λείπει. Δεν την αντέχω αυτή την επίκτητη ετσιθελική μονογαμία τους.:)

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Κωνσταντίνε

τρόμαξα να σε αναγνωρίσω.
Δεν τα πήγαμε καλά στο μουντομπάσκετ;Κακός οιωνός.:P

Δεύτερη μέρα;Ζυγίσου την τριακοστή και τα λέμε.:D

Φιλιά

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Artistz

already checked!Για να δούμε..

Ανώνυμος είπε...

mwrh kokkinomauroskoufitsa... ntysate to skylaki me kokkinomauro xarti ygeias kai nomizete oti einai kiayto ''anarxiko''?? fasistozwa :)

Garcia είπε...

χαχα, ποια 30ή?
δεν αντεξα τοσο,
( κοντεψα να σκασω απ' το πολυ φαι :P )

χθες επεστρεψα στο Καρελακι, το γιορτασα μαλιστα αγοραζοντας νεκταρ Σαμου!

να σου πω...στη δουλεια σου φανταζομαι οτι επιτρεπεται στον προαυλιο χωρο..ετσι δεν ειναι?

c u

...

ps. ζορια που τραβανε ορισμενοι...
καταλαβαινω μερικους bloggers που "φιλτραρουν" τις απαντησεις.

Ανώνυμος είπε...

CHALLENGE and a Windor Mirrow; what do you say? I say: generally, e = mc^(n-1) for the n-dimensional room. I say this is

close to self-evident. You think not? Then prove the contrary!

GAMMABLIXT

*

SLEEPLESS IN SEATTLE

There's much in the world that you can't explain.
It's revealed for you to remember
by the whispering voice of a distant train
or a midnight rain in november.

Horizon within! You can always find
the keys to Enigma. Let's mention
one basic Truth: of spirited Mind
is Nature naught but extension.

Internal expanses! In dreams, ridden
by fear and longing you roam
that deep Southeast in your soul hidden
...on your random journey back home.

---

As a native Swede, I am particularly proud of my love poetry suite Sonnets for Katie.

My Poems

*

La présence; un coup de vie morte? non, ce n'est qu'être. Et puis pour l'errante fenêtre: étant vue la nuit, dans tous le

coins des rues de la veille la même étoile.

Poétudes

*

Schwarzes birne!
Aufforderung zur Erotik.

Fremde Gedichte

*

En el archipielágo del mundo
los recursos son concentrados,

algunos barcos azulos
partieron para la isla más azula.

Uno grito bajo la mesa
vuelca uno cantaro;

visitantes paran
en preguntas silenciosas –

el anacrusa de una tromba
remolinea en la biblioteca.

My Spanish Poetry

*

My UNIQUE Laptop Wallpaper Art

*

CHALLENGE again. I say: generally, e=mc(n-1) for the n-dimensional room. I say this is close to self-evident.You think not?

Then prove the contrary!

Windor Mirrow

*

My piecemal Bible studies:

Random Walk

*

Anna Karenina is NOT about Anna Karenina.

My book blog:

Booker Hooker

*

ABCD DABC BCDA BCDA ????

My intelligence blog:

Let There Be Light!

*

My music blog:

Eutonal

*

There is nothing to fear but kickaroos.

My STRANGE blog...

Schizotype

*

And: reciprocity: for mutual benefit, you will do me a favor promoting your own blog on mine!

The best way to do it is lining up as a Follower, since then your icon will advertise you indefinitely, and I will follow

you in return. Let's forge a mighty alliance of synergy and common interest.

Yours,

- Peter Ingestad, Sweden

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Cochito

πλάκα κάνεις ε; Ποτέ δεν επιτρεπόταν, πέρισυ έτρεχα στη ρεματιά, φέτος κάνω το βούδα.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

ΜΑΛΑΚΑ(shinobi)

έγγραψα όσα μπορείς να καταλάβεις.

Ανώνυμος είπε...

erwteumenh malakofronhs :)

網路校園美女寫真 είπε...

免費a片下載無碼
線上免費試看短片a片
a片免費看
a片下載
a片寫真
免費試看短片a片
a片
免費a片下載
校園美女a片影音視訊網
a片免費看

Powered By Blogger